7 روش تشخیص اصل بودن زعفران (بنزین+جوش شیرین+کاغذ)

برای تشخیص اصل بودن و تقلبی بودن زعفران با ما همراه باشید.

زعفران یک ادویه با ارزش و پرهزینه است، بنابراین سودجویان زیادی برای سودآوری بیشتر به تولید زعفران تقلبی تشویق می‌شوند. به همین دلیل شرکت ها و مصرف کنندگان نهایی باید نحوه تشخیص زعفران خالص را بدانند. از آنجایی که دستگاه یا سنسور خاصی برای بررسی اصل بودن زعفران وجود ندارد، مصرف کنندگان باید بدانند که چگونه زعفران اصل(خالص) را از زعفران تقلبی تشخیص دهند. در اینجا چندین راه ساده برای تشخیص خالص بودن یا نبودن زعفران آورده شده است.

 

 

این رایج ترین روش برای آزمایش خلوص زعفران است. یک کاسه شیشه ای پر از آب سرد آماده کنید. مقداری نخ زعفران بردارید و روی آب قرار دهید. بعد از 10-15 دقیقه زعفران به آرامی رنگ طلایی رنگی از خود به خود می گیرد و آب آن کاملاً زرد می شود. در این صورت می توانید از خالص بودن زعفران خود مطمئن شوید. زعفران خالص و دگرسان شده مقداری رنگ به آب می‌دهد، اما زعفران تغییر یافته بلافاصله مقدار زیادی رنگ قرمز تیره آزاد می‌کند و پس از مدت کوتاهی نخ‌ها سفید می‌شوند.

راه دیگر این است که مقدار کمی جوش شیرین را مخلوط کرده و در مقداری آب حل کنید. وقتی زعفران را اضافه کردید، مخلوط باید کم کم زرد شود و نشان دهد که زعفران خالص است. اگر به رنگ زرشکی کم رنگ یا نارنجی در آمد، زعفران شما تقلبی و تغییر یافته است.

زعفران خالص طعم شیرینی ندارد اما باید بوی شیرینی بدهد.

اگر طعم زعفران شما شیرین است، پس زعفران تقلبی را تغییر داده اید. برخی افراد سودجو به منظور افزایش وزن کلی محصول زعفران، اسپری عسل یا شکر را به محصول اضافه می کنند. زعفران خالص باید طعم تلخی داشته باشد.

زعفران خالص بوی عسل تلخ و عطر یونجه می دهد. جالب است بدانید که بوی زعفران قدیمی تر از زعفران تازه برداشت شده است.

از طرفی وقتی تازه برداشت می‌شود بوی قوی‌تری می‌دهد، اما در زمان دم کردن (در طی چند ماه) به تدریج بوی خود را از دست می‌دهد، بنابراین، محصول قدیمی بوی تند و نه قوی و تلخی دارد.

 

 

چند رشته زعفران را پس از قرار دادن در آب سرد با انگشتان خود بمالید. زعفران تقلبی به محض مالیدن از هم جدا می شود و تبدیل به گرد و غبار می شود. همچنین می توانید به راحتی زعفران را بین انگشتان مالیده و بررسی کنید که رنگ آن مایل به نارنجی یا زرد است. این نشان می دهد که محصول شما کاملا خالص است.

روش ساده دیگری نیز برای تست خلوص زعفران وجود دارد. برخی از افراد سودجو برای افزایش وزن کلی روغن اضافه می‌کنند و براق‌تر از آنچه هستند به نظر می‌رسند. برای اینکه بفهمید زعفران شما بدون روغن است، می توانید زعفران را بین چند کاغذ بمالید. اگر روغنی باشد، مطمئناً مقداری روغن روی کاغذ ظاهر می شود و ثابت می کند که محصول دستکاری شده است.

آزمایش ظاهر زعفران صرفاً کافی نیست، زیرا محصولات مشابه زیادی با رشته های زعفران مانند ساقه های رنگ شده ذرت، گلرنگ و حتی رشته های گوشت قرمز وجود دارد. هنگام بررسی ظاهر زعفران باید بیش از حد مراقب باشید و حداقل از یک راه دیگر برای اثبات خلوص زعفران استفاده کنید.

 

Sarij-Saffron-Iran

 

زعفران واقعی حتی از نظر ظاهری با تقلبی متفاوت است. نخ های زعفران واقعی به شکل شیپور هستند. یعنی اگر تارهای زعفران در یک انتها برآمدگی نداشته باشد، زعفران شما واقعی و خالص نیست.

این راه کمی جالب تر است. برای تشخیص اصل بودن زعفران می توانید از مقداری بنزین استفاده کنید. زعفران در بنزین و بنزین حل نمی شود. بنابراین اگر مقداری زعفران به بنزین اضافه کنید و بنزین شما رنگی باشد، مطمئن باشید که زعفران شما خالص نیست.

در بیشتر موارد افراد سودجو گیاهی به نام گلرنگ (به فارسی گلرنگ) به آن اضافه می کنند. گلرنگ یک جایگزین ارزان برای زعفران برای مصارف پخت و پز است. از این ادویه استفاده می شود که حداقل از نظر ظاهری شبیه زعفران است. گلرنگ زرد مایل به نارنجی است و آن را به رنگ قرمز رنگ می کنند تا شبیه زعفران شود. همچنین از گلرنگ برای منسوجات رنگ‌ریزی به‌عنوان یک ماده خشک‌کننده طبیعی استفاده می‌شود.

یکی دیگر از راه های تهیه زعفران تقلبی افزودن ادویه های مشابه دیگر به محصول است که با بو، طعم، ظاهر و قیمت زعفران قابل تشخیص است. مثلاً مقداری ابریشم، ذرت، رشته های نارگیل یا حتی سبک های زعفرانی را به رنگ قرمز رنگ کرده و به عنوان زعفران می فروشند.

برخی افراد سودجو ممکن است برای افزایش وزن زعفران روغن، عسل، نمک یا شکر اضافه کنند. همانطور که در بالا به روش های مختلفی برای تشخیص این گونه کلاهبرداری ها در تولید زعفران اشاره کردیم.

از آنجایی که زعفران یک ادویه با ارزش است، خطر خرید زعفران تقلبی در بازار وجود دارد.

پس چگونه زعفران واقعی ایرانی را پیدا کنیم؟

شرکت های معتبر استاندارد ISO 3632 را برای سنجش کیفیت زعفران ارائه می کنند. دو بخش استاندارد ISO به نام‌های 3632-1 و 3632-2 روش‌های مختلف طبقه‌بندی زعفران خشک شامل رشته‌ها، نخ‌های بریده شده و پودری را تعیین می‌کنند. هدف این شرکت ها آزمایش قدرت طعم، عطر و رنگ زعفران است. چنین آزمایشاتی همچنین تعیین می کند که آیا زعفران ضعیف خشک شده است یا خیر. این مهم است زیرا زعفران خشک رطوبت را حفظ می کند، بنابراین وزن محصول بیشتر از زعفران خشک شده است. آزمایشگاه ها همچنین وجود (یا نبودن) هر نوع افزودنی رنگی را بررسی می کنند تا از خالص بودن محصول زعفران مطمئن شوند.